معرفی بلاکچین سازمانی

بلاکچین سازمانی (Enterprise Blockchain) را می‌توان یکی از انواع شبکه‌های بلاکچین مجاز دانست. از این فناوری برای فرایندهایی مثل تسویه تراکنش‌ها، ردیابی منابع، تبادل اطلاعات درون‌سازمانی و برون‌سازمانی استفاده می‌شود. اینترپرایز بلاکچین درواقع ورودی‌های رمزنگاری شده را در بلاک‌های جداگانه در یک دفتر کل ثبت و ذخیره‌سازی می‌کند.

برخلاف بلاکچین‌های عمومی مثل بیت‌ کوین که همه کاربران می‌توانند اطلاعات را مشاهده کنند، Enterprise Blockchain برای استفاده شرکت‌ها و نهادها طراحی شده است. این تکنولوژی به شرکت‌ها و نهادهای مختلف اجازه می‌دهد تا دسترسی‌ها را محدود کند و فقط اجازه ویرایش اطلاعات به افراد خاصی داده شود. به دلیل امنیت بالا در این شبکه شرکت‌هایی مثل اینتل، متا، آی‌بی‌ام و … در حال حاضر از این فناوری در عملیات خود استفاده می‌کنند.

مزایای بلاکچین سازمانی

حال که متوجه شدیم Enterprise Blockchain چیست بهتر است مزایای آن را بررسی کنیم. بلاکچین به دلیل ویژگی‌های مختلف امکانات متنوعی را در اختیار سازمان‌ها می‌گذارد که هر سازمان بسته به نیاز خود می‌تواند از شبکه مدنظرش استفاده کند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های این بلاکچین اشاره می‌کنیم.

مسئولیت پذیری (Accountability)

نودهای فعال در شبکه، کلیه تراکنش‌های انجام شده را ثبت می‌کنند در نتیجه باید برای هر فعالیتی که انجام می‌دهند پاسخگو باشند.

مقیاس‌پذیری (Scalability)

این شبکه‌ها در واحد زمانی مشخص شده می‌توانند تراکنش‌های بیشتری را نسبت به شبکه‌های عمومی پردازش کنند.

تعیین دسترسی مجاز (Permissioned)

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این نوع بلاکچین، توانایی ایجاد مجوز برای دسترسی به کاربران و امکان تعیین مالک و توسعه‌دهنده شبکه است.

امن (Secure)

داده‌ها با رمزگذاری، رمزنگاری و سایر فناوری‌ها ایمن می‌شود تا از کلاهبرداری و هک جلوگیری کند.

تغییرناپذیری (Immutable)

در بلاکچین سازمانی کاربران نمی‌توانند رکوردهای تأیید شده را دست‌کاری کرده و تغییر دهند.

توکن محور(Token Driven)

ابزار تبادلات اطلاعاتی و مالی در این شبکه‌ها، توکن‌ها هستند.

توزیع‌پذیر (Distributed)

با کپی‌کردن دفتر کل در گره‌های (نودها) مختلف می توان امکان توزیع اطلاعات در سراسر یک شبکه را فراهم کرد.

معرفی پلتفرم‌های ارائه‌دهنده بلاکچین سازمانی

پلتفرم‌های بلاکچین به کسب‌وکارها اجازه می‌دهند تا با استفاده از کد‌های اصلی شبکه بر اساس نیاز خود و باتوجه‌به هدفی که دنبال می‌کنند بلاکچین سازمانی مخصوص خود را طراحی و ایجاد کنند. برخی از مهم‌ترین پلتفرم‌ها که امکان طراحی Enterprise Blockchain را در اختیار شرکت‌ها قرار می‌دهند عبارت است از:

اتریوم

پلتفرمی متن‌باز که برای بهبود و تسهیل فرایندهای پرداخت و افزایش سرعت و ساده‌سازی تبادلات اطلاعات از آن استفاده می‌شود. دو نوع شبکه در این پلتفرم‌ها وجود دارد که کسب‌وکارها بر اساس نیاز خود می‌توانند از آن استفاده کنند. شبکه اصلی یا بدون مجوز و شبکه خصوصی که برای استفاده از آن باید دسترسی‌ها مشخص شود. شرکت‌هایی نظیر تاکو بل، کوکاکولا، نایک و والمارت جز شرکت‌هایی هستند که از این شبکه استفاده می‌کنند.

هایپرلجر

Hyperledger پلتفرمی ماژولار است که امکان ساخت اکوسیستم بلاکچینی قوی را در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد. این شبکه بزرگ و متن‌باز با حذف بسیاری از سطوح ناکارآمد فرایند ساخت را بسیار ساده می‌کند. هایپرلجر تراکنش‌ها را در یک شبکه همتا به همتا انجام می‌دهد که امنیت و شفافیت آن‌ها را تضمین می‌کند. از جمله شرکت‌هایی که در حال حاضر از این شبکه استفاده می‌کنند می‌توان به اینتل و ساپ آریبا اشاره کرد.

کروم

کروم یک پلتفرم متن باز است که از آن می‌توان برای تولید بلاکچین سازمانی در بخش‌های مختلفی مثل املاک و مستغلات، زنجیره تأمین، ارز دیجیتال و … استفاده کرد. سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از این پلتفرم شبکه خصوصی یا عمومی مدنظر خود را بر بستر اتریوم طراحی و اجرا کنند.

کوردا

کنسرسیومی متن‌باز و پیشرو در صنعت که از شبکه DLT پشتیبانی می‌کند و به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تراکنش‌های خود را در یک شبکه خصوصی امن انجام دهند. از مهم‌ترین مزیت‌های کوردا می‌توان به پشتیبانی از قراردادهای هوشمند، امنیت بالا و به‌کارگیری فناوری ABFT(خطای ناهم‌زمان بیزانس) اشاره کرد. این ویژگی‌ها باعث شده بانک‌های بزرگی مثل HSBC و Bank of America برای ایجاد بلاکچین سازمانی خود از کوردا استفاده کنند.

دلایل اهمیت بلاکچین سازمانی

این سیستم به سازمان‌ها و نهادها کمک می‌کند تا شفافیت، امنیت و کارایی را به میزان قابل‌توجهی در سازمان خود افزایش دهند. از طرفی هزینه‌های سازمان با استفاده از بلاکچین سازمانی به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌یابد. به همین دلیل است که بسیاری از سازمان ها ترجیح می‌دهند از این سیستم استفاده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *